Sanal gerçeklik (VR) artık bilim kurgu değil, bugünkü realitemizin bir parçası. Bu geçiş sürecinde birçok endüstri bu teknolojiyi kullanmaya ve sağladığı avantajlardan yararlanmaya başladı.
” Sanal gerçeklik konsepti, gerçek hayat senaryolarını taklit etmek için içindeki kişiye risk içermeyen kontrollü bir ortam sunar. ”
Sanal gerçeklik, lokasyon gözedilmeden yaratılabilecek simüle edilmiş bir deneyimdir. Kullanıcı tamamen dijital bir senaryonun içine yerleştirilerek sanal objeler ve avatarlar ile etkileşime geçmesi mümkün kılınır. Günümüzde bir çok insan, sanal gerçeklik gözlüklerini görmüş veya tecrübe etme fırsatı bulmuş olsa da aşırı kullanılan sözlük anlamı, gerçeği yansıtmayan çalışmaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Şuan günümüzde Oculus Quest 2 ve HTC Vive Pro 2 Sanal Gerçeklik adına kullanılan en yaygın cihazlardır.
TEKNOLOJİ İNSANIN YARATICI GÜCÜ İLE BULUŞTUĞUNDA
Sanal gerçekliğin net olarak tarihi bilinmemekle birlikte yüzyıllardır tartışılan bir konu olmuştur. Ancak, bu hayali gerçeğe dönüştürmek için gerekli teknoloji ancak son zamanlarda ortaya çıktı.
İşte sanal gerçekliğin 2023’de entegre edildiği 10 sektör:
Sanal Gerçeklik, eğitim alanında Sağlık Hizmetlerini modernleştirmiştir. VR, gerçek dünyada tekrar edilmesi zor olan senaryoları sanal gerçeklik içerisinde replika eder. Replika edilen senaryolar risk içermeyen güvenli bir ortamda defalarca kez tekrarlanabilir. Bu süreç gerçek hayatta edinilmesi on yıllarca süren bir tecrübeyi günlere sığdırabilir.
Bu hızlandırılmış ve tekrar edilebilir süreçleri ”Eğitimde” müfredata eklenen dijital çalışmalar ile, ”Pratikte” hassas operasyon yapması gereken uzmanların acil bir durumun orasında kalmadan deneme ve çalışma yapabileceği senaryolar ile, stres yönetiminde ise pratisyen hekimlerin deneyimlemesi için kurulan hastane ortamlarınında görebiliyoruz.
Sanal Gerçeklik teknolojisi ayrıca, fobi ve kaygıları olan hastaların kontrollü bir ortamda sorunları üzerinde çalıştıkları terapi seanslarında da kullanılıyor.
Eğlence endüstrisi, Sanal Gerçeklik teknolojisini ilk kullanan endüstrilerden biriydi ve nasıl uygulanabileceğinin en güçlü örneklerinden biri olmaya devam ediyor . Çevrimiçi veya konsol oyunlarına bakarsanız, VR teknolojisinin bu sektörde büyük bir potansiyelinin olduğunu göreceksiniz.
Benzer şekilde, film benzeri maceraları simüle etmek ve insanların en sevdikleri sinematografik şaheserleri deneyimlemek için VR teknolojisi, sinemalara ve tema parklarına tanıtılıyor.
VR teknolojisi, araç üreticilerinin yol durumlarını ve araçların davranışlarını analiz etmelerine yardımcı oluyor. Simüle edilmiş durumlar, yeni bir model üretilmeden önce modelleri analiz etmelerine ve üzerinde değişiklik yapmalarını sağlıyor.
Bunun yanı sıra sanal gerçeklik, gelecek yıllardaki pazarı dolduracak akıllı arabaların geliştirilmesinde sıkça kullanılmakta. Arabalar, yapay zekayı (AR) ve sanal gerçekliği kullanarak sürmeyi, dönmeyi ve durmayı öğreniyor.
Eğitimin yeni teknolojileri benimsemede oldukça yavaş bir sektör olduğuna düşünülse de, VR teknolojisi için umut vaat eden sektörlerden biri oldu.
Özellikle Endüstride çalışanlarına güvenli ve profesyonel bir eğitim sağlama imkanı sunan Sanal Gerçeklik, Kullanıclar için ise eğitici oyunların, saha gezilerinin ve genel olarak dünyayı deneyimlemenin kapılarını açıyor.
Bu iki endüstrinin erişimi kolay olmayan ve oldukça tehlikeli ortamlarda bulunması gerektiği durumlar göz önüne alındığında, Sanal gerçeklik, güvenli bir ortamda simüle edilebilecek çalışmalar ile büyük bir rol oynamakta.
Mimarlar, Sanal Gerçeklik ile inşa ettikleri şeyleri yalnızca hayal etmekle kalmaz, aynı zamanda sanal bir prototip ile göz önüne alabilirler. Bu sayede projenin inşa edilmeden önce görsel olarak hazırlanmasına ve müşteri memnuniyeti sağlamak için gerçek zamanlı değişiklikler yapılmasına imkan tanınır.
Çoğu insan reklamları sevmesede, bir ürünün kullanımını yakından tecrübe ederek aslında eğlenceli ve aydınlatıcı bir deneyim sahibi olmuş olurlar. Sanal gerçeklik ise bu sağlanan deneyimleri geliştirmek adına büyük bir rol oynamaktadır.
Örneğin perakende firması pazarladığı ürünü, ürünün kullanışını ve saklamasını sanal gerçeklik ile kurduğu bir senaryo içerisinde sunabilir.
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), makinelere veya doğal tehlikelere sahip olan işyerleri için endişe kaynağıdır.
Bu işyeri tehlikeleri, simüle edilmiş bir ortamda ele alınabilir, böylece çalışanlar zarar görmeden bunlara nasıl etkili bir şekilde çözüm üretilebileceklerini öğrenebilirler.
Sosyal Bilimler ve Psikoloji endüstrisi, sanal gerçekliği yoğun oranla bir hastanın seçilen senaryoyu farklı bir açıdan veya dünya görüşünden görebilmesi için kullanıyor.
Gitmek istediğiniz tatil bölgesini satın almadan önce sanal gerçeklik üzerinden deneyimleyebilirsiniz.
Oteller, görülüp gezilecek yerler, restoranlar ve bir sonraki tatilinizde ziyaret etmek isteyeceğiniz her yeri rehberli sanal turlara katılarak gezebilir ve tecrübe edinebilirsiniz.